Així és el model més precís de l'univers que existeix

Encara que portem mil·lennis mirant-lo, sabem molt poc de l'Univers. Durant segles d'investigació astronòmica hem aconseguit poc més de recollir peces d'un puzle molt més complex del que mai haguéssim imaginat.
 
Dos grups de científics de forma independent acaben de trobar una forma d'organitzar (+) aquestes peces del puzle còsmic. Han creat "el model més precís de l'univers" fins a la data; un "mapa" de l'univers que fa servir la versió completa de la Teoria de la Relativitat per donar-nos una nova "visió en la gravetat, la matèria i els seus efectes".
 
Cent anys després, la relativitat segueix presentant desafiaments científics
 


Clumpy Universe
Representació gràfica del nou model elaborada per un dels investigadors, James B. Mertens.

La teoria de la relativitat és molt complexa. És complexa d'entendre (hi ha una vella anècdota que explica que quan li van preguntar a Arthur Eddington si era veritat que només hi havia tres persones que comprenien la teoria d'Albert Eninstein, l'astrofísic britànic va respondre "Ah, sí? I qui és el tercer ? "), però sobretot de computar. De fet, és tan complexa que els físics no han aconseguit mai crear un model usant-la completa - sinó que, fins ara, s'han fet servir només simplificacions.
 
En els propers anys el nostre coneixement de l'univers va a fer un pas de gegant impulsat per tots els grans projectes internacionals de recerca del cosmos amb LIGO i LISA al capdavant. Aquest primer model permetrà fer millors prediccions de posar a prova; o el que és el mateix, ens dirà on hem de mirar amb els nous gadgets cosmològics. "Aquest nou codi aplica la teoria general de la relativitat i permet precisament el nivell d'alta precisió que necessitem" per a això.
 
El nostre Univers té una arquitectura endimoniadament complexa: planetes que giren al voltant de estrelles, estrelles agrupades en galàxies, galàxies que formen grups, grups que formen cúmuls, cúmuls que formen supercúmuls i qui sap què més. A poc a poc, aquesta estructura es va desembolicant davant els nostres ulls gràcies als avenços de la física i la cosmologia.

FONT: http://www.xataka.com/