L'hidrogen verd a Espanya: Un futur somiat

Des de l'aprovació del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) corresponent a energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge, el 14 de desembre passat, s'han publicitat a Espanya, especialment a través dels mitjans, per gestors empresarials i, freqüentment, amb la participació d'autoritats nacionals o locals, una infinitat de propostes més o menys concretes tant en els seus aspectes econòmics com tecnològics. Des de l'aprovació del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) corresponent a energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge, el 14 de desembre passat, s'han publicitat a Espanya, especialment a través dels mitjans, per gestors empresarials i, sovint, amb la participació d'autoritats nacionals o locals, una infinitat de propostes més o menys concretes tant pel que fa als aspectes econòmics com a tecnològics.
 
En alguns comentaris a l'abundància d'aquestes propostes s'ha arribat a dir que feien la impressió de ser l'hidrogen l'element que, com a panacea, solucionarà els problemes de futur de la indústria. No oblidem que, les que finalment tirin endavant, disposaran d'ajudes econòmiques públiques recolzades en els fons europeus Next Generation, encara que necessitaran, a més, importants inversions privades. Sense ànim d'exclusivitat donem als lectors un esquema breu d'alguns d'ells i, si és possible, l'adreça de les seves webs bàsiques.
 
L'anomenat Corredor Basc de l'Hidrogen (BH2C), liderat per PETRONOR (REPSOL) amb desenes d'institucions, centres, associacions i empreses, que pretén la producció i distribució d'hidrogen en xarxa extensa, primer a partir de biogàs de residus i també per electròlisi amb energies renovables fotovoltaica i eòlica, per a aplicacions, especialment Industrials.
 
La Planta d'Hidrogen Verd de Puertollano, promoguda per IBERDROLA i FERTIBERIA, pel que sembla en situació de començar la generació el 2022, i segons la seva presentació, la més gran per a ús industrial a Europa, que amb energia generada per plantes solars fotovoltaiques produirà hidrogen per electròlisi per a les indústries de refinació, químiques i de fertilitzants
 
El Pla H2VLC-València Vall d'Hidrogen Verd, promogut per les institucions autonòmica i local, la coordinació tècnica de la qual recau a la Universitat Politècnica de València, compta amb la incorporació d'un elevat nombre de centres de recerca i empreses, per a la producció d'hidrogen i la seva ocupació, pel que sembla, amb preferència en la mobilitat de vehicles terrestres o marítims (https://www.upv.es/noticias-upv/noticia-13254-valencia-valle-ca.html). Es cercarà col·laboració amb altres Plans i Projectes similars.
 
La FUNDACIÓ HIDROGEN d'Aragó ha establert una sèrie de projectes per impulsar el desenvolupament d'aquest vector energètic fins al 2025, com al tren d'hidrogen, producció per a fertilitzants o hidrogenació de les xarxes gasistes. També fomentar la formació relacionada amb la producció, l'emmagatzematge o el transport d'hidrogen.
Extremadura a través de l'Associació SOIH2-ALEX juntament amb l'Alentejo portugués, formarà el Centre Ibèric de Demostració de l'Hidrogen i Energies Renovables, per desenvolupar la producció, emmagatzematge, consum i exportació d'hidrogen, especialment amb la seva aplicació al ferrocarril i altres vehicles . A més, la seva indústria siderúrgica es proposa generar prou hidrogen per a l'ocupació industrial a Extremadura ia Catalunya.
 
A Andalusia és HyDeal España, branca del grup europeu HyDeal Ambition, la que juntament amb Arcelor Enagás, Fertiberia i DH2 Energy pretén arribar a ser “el giga-projecte més gran d'hidrogen renovable a escala mundial” per subministrar aquest gas als seus processos industrials.
 
Aquest breu resum, probablement incomplet, mostra el dinamisme amb què aquest element ha calat a Espanya, que la pot convertir, un cop adquireixi i/o desenvolupi la seva tecnologia, en un referent per a la seva ocupació en tots els àmbits. Recomanem anar als llocs web indicats per apreciar-ne més detalls.

FONT: https://www.revistadyna.com/noticias-de-ingenieria/el-hidrogeno-verde-en-espana-un-futuro-sonado-2