Què és una implosió i com va succeir en el submarí del Titanic

La Guàrdia Costanera dels Estats Units ha confirmat la descoberta de restes pertanyents al submarí Titan, el qual estava realitzant una missió d'exploració del naufragi del Titanic. El contralmirall John Mauger, primer comandant de districte de la Guàrdia Costanera, ha declarat que el submarí de OceanGate va patir una implosió catastròfica a causa de la intensa pressió al fons del mar, la qual cosa va resultar en la tràgica mort dels seus cinc tripulants.

Durant la fase de recerca, la implosió va ser una de les principals teories plantejades pels investigadors. Tot i que alguns experts afirmaven que la nau tenia la capacitat de submergir-se fins als 4.000 metres, el submarí Titan mai va obtenir una certificació de seguretat. A aquesta profunditat, la pressió és tan poderosa que pot comprimir el vehicle com si fos una llauna de refresc.

Per comprendre el succeït amb el submarí del Titanic, és necessari analitzar el concepte d'implosió. A diferència d'una explosió, l'implosió ocorre quan la pressió externa supera la pressió interna, la qual cosa fa que l'objecte col·lapsi sobre si mateix a causa d'una força externa.

En el cas del Titan, la pressió atmosfèrica registrada a una profunditat de 4.000 metres seria equivalent a 400 atmosferes, o 400 vegades més intensa que la que experimenta un ésser humà al nivell del mar. Una fissura en el cas del submarí hauria estat suficient perquè la força desencadenés una implosió violenta, desintegrant la cambra de pressió on es trobaven els cinc tripulants.

Durant una implosió catastròfica com la que es va produir en el submarí Titan, els escombraries resultants solen ser de menor grandària. Segons les primeres investigacions de la Guàrdia Costanera, les restes trobades inclouen la coberta posterior, el tren d'aterratge, la part frontal i altres components de la cambra de pressió.

Com van morir els tripulants del Titan durant la implosió

Els detalls dels darrers minuts del Titan continuen sent un misteri. Segons Guillermo Söhnlein, cofundador d'OceanGate, la nau hauria implosionat fa quatre dies. En una entrevista amb la BBC, va mencionar que quan s'opera a grans profunditats, la pressió és tan intensa en qualsevol submarí que, si hi ha un fallida, la implosió és instantània. Si això és el que va succeir, hauria ocorregut fa quatre dies.

D'altra banda, Nicolai Roterman, ecologista d'aigües profundes i professor de la Universitat de Portsmouth, va afirmar que una implosió causada per una esquerda en el casquet resultaria en una mort instantània. La força de l'aigua esclafaria la nau, acabant amb la vida dels seus tripulants en una fracció de segon. Dave Corley, un capità retirat de la Marina dels Estats Units, va explicar que quan el casquet d'un submarí col·lapsa, es mou cap a l'interior a una velocitat de 670 metres per segon.
Donat que el radi del casquet d'un submarí nuclear modern és d'aproximadament 6 metres, el temps necessari perquè es produeixi el col·lapse complet és gairebé d'1 mil·lisegon.

Segons Corley, el cervell humà respon instintivament a un estímul en aproximadament 25 mil·lisegons. Això significa que els cinc tripulants del Titan van morir abans que els seus cervells poguessin registrar el succeït.

 

Font: https://hipertextual.com/2023/06/que-es-implosion-como-ocurrio-submarino-titanic
Font imatge: https://www.xataka.com/otros/tragedia-submarino-titanic-llega-a-su-fin-guarda-costera-eeuu-ha-localizado-al-sumergible